Tips & tricks   tips en tricks informatiebeheer en archivering

Op vakantie? Doe het veilig!

Op vakantie? Doe het veilig!

Nu even niets over archivering of informatiebeheer, het is immers (bijna) vakantietijd! Heerlijk vooruitzicht dus, maar zorg wel dat je veilig gebruik maakt van het internet in het buitenland. Vaak zijn de standaard instellingen van je tablet, smartphone of laptop namelijk niet voldoende om die veiligheid te garanderen bij gebruik van openbare WiFi-netwerken. Mobiel dataverbruik in het buitenland kan duur uitvallen maar gelukkig is er tegenwoordig veel aanbod van openbare WiFi-netwerken. Alleen: hoe ga je daarmee om? Enkele tips:

LAPTOP:
- Zet het delen van bestanden en printers uit wanneer je contact maakt met een publieke hotspot.
- Met een zogenaamde browser-plugin (bijvoorbeeld SSL Everywhere of HTTPS Everywhere) zijn bijna alle websiteverbindingen beveiligd. Deze plugin is voor meerdere browsers verkrijgbaar.

TABLETS EN SMARTPHONES:
- Zet automatisch verbinding maken met beschikbare WiFi-hotspots uit!
- Gebruik je geen WiFi? Zet deze dan uit op je apparaat.
- Log op een openbaar WiFi-netwerk nooit in bij je bank of andere sites waar je met een gebruikersnaam/wachtwoord moet inloggen. Als je toch wilt inloggen bij je bank maak dan gebruik van een 3G- of 4G=verbinding.
- Gebruik sterke wachtwoorden voor sites waarbij je dient in te loggen en gebruik nooit dezelfde wachtwoorden voor meerdere sites. Sterke wachtwoorden bestaan uit een combinatie van minimaal 8 karakters, met daarin hoofd- en kleine letters, cijfers en leestekens.
- Om grote hoeveelheden verschillende wachtwoorden te onthouden kun je gebruik maken van programma's en apps zoals KeePass en LastPass. Deze kunnen een 'master' wachtwoord creeren, waarna alle inlognamen en wachtwoorden veilig worden bewaard. Deze programma's hebben ook een app voor de tablet of smartphone.
- Een van de veiligste manieren om te surfen op een publiek toegankelijk WiFi-netwerk is het gebruiken van een virtual private network, een VPN. Hiermee ben je beveiligd tegen hackers en oplichters op openbare draadloze netwerken. Voor Android apparaten zijn de VPN-apps Private Internet Access, Torguard en Tunnelbear beschikbaar. Voor IOS-apparaten zijn dit Cloak VPN en eveneens Tunnelbear.
- Via de browser worden ook veel privacygevoelige gegevens uitgewisseld, denk aan adresgegevens, wachtwoorden en chatberichten. Om te voorkomen dat deze gegevens onderschept worden kun je de verbinding beveiligen. Standaard kiest een browser echter voor niet versleuteld verkeer. HTTPS Everywhere is een extensie voor Firefox, Chrome, Opera en Firefox for Android, die zo veel mogelijk een versleutelde verbinding probeert op te zetten. De plugin controleert de authenticiteit van de website en maakt al jouw internetverkeer onleesbaar voor buitenstaanders.
- Maak gebruik van firewalls, ook op je telefoon of tablet. Voorbeelden zijn NoRoot en Firewall Gold voor Android. Voor IOS is dit bijvoorbeeld Defender Free.
- Tenslotte, hou alles up-to-date: besturingssysteem, apps, firmware etc.

Een hele fijne en veilige zomervakantie gewenst!